2011. január 21., péntek

Szemküret

Körülbelül nyár óta furán piros Csikókám belső, harmadik szemhéja. Szerintem azért, mert gyakran aludt a légkondi alatt...
Gyakran kapott mindenféle szemcseppet, a szteroidos segített is, de csak pár napig, aztán visszaállt az eredeti állapot mindig. Végül, amikor kapta a  veszettségellenit, tüzetesebben bevizsgálta a doki, mert akkor már szinte elállt az alsó szemhéja a szemétől, úgy türemkedett kifelé a harmadik szemhéj. Egyszerűen kifordította egy csipesz segítségével és feltárultak a málnaszerűen megnagyobbodott nyiroktüszői.
Kiderült, hogy tüszős kötőhártyagyulladása van. 
Íme: 
Általában az idült kötőhártyahuruthoz csatlakozik. Sokszor tartós mechanikai hatások, por vagy füst idézik elő. A kötőhártya alatti nyiroktüszők (folliculusok) megduzzadnak. A kötőhártya kipirult, megvastagodott. Fokozott a könnyezés, a kutya vakarja, dörzsöli a szemét. A gyógykezelés hasonló az idült kötőhártyahurutnál leírthoz. Súlyosabb esetben előzetes érzéstelenítés után a nyiroktüszőket kaparókanállal eltávolítjuk.
December 28-án meg is történt a "műtét", beadtam délben és 3-4 körül már vissza is kaptam, teljesen ébren, élénken, mintha mi sem történt volna. :)

Kaptam egy krémet, amivel reggel és este kellett krémezni a szemeit, meg egy szemcseppet, amit napi 3-4x kellett beleszuszakolni a szemébe...
A szemcseppel nem is volt gond, ellenben a krémezés az kétemberes móka volt...
(a szemcsepp: Voltaren, a krém: Aureomycin) A szemcsepp csípte szegényke szemecskéjét, utána mindig fogni kellett az ebet vagy 5 percig....de nincs olyan gyulladásgátló, ami nem csíp.
1 hét után visszamentünk kontrollra, doki azt mondta, menjen tovább a krém meg a csepp, 1 hét után ismét menjünk vissza. Nem tudtunk a nálunk vendégeskedő kiskutya miatt, így kicsit később, tegnap mentünk vissza.
Minden rendben, bár az egyik szeme megint gennyesedik, kaptam antibiotikumos szemcseppet rá (Floxal). Kinyomta a bűzmirigyét is, mert szerinte lehet összefüggésben van a füle végén viszkető folttal. Elég sok barna lé jött ki, a szalmasárga-pár-csepp helyett.
Majd meglátjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése