2012. január 12., csütörtök

Szavak, mondatok...

Az agarak okosabbak, mint ahogy azt első blikkre gondolnánk. Az emberek hajlamosak agyatlan futógépnek titulálni őket és aztán nem győznek meglepődni, ha találkoznak eggyel élőben.


Mert élőben bájosak, bújósak, kedvesek és nem tágítanak a gazdi mellől...
Először is az agarak önállóan vadászó kutyák. Erre lettek kitenyésztve még sok évvel ezelőtt és ez a mai napig bennük van. Tehát nem utasításra váró vizslák, breton spánielek, kopók, stb., hanem önálló gondolkodással és önálló döntéseket meghozó aggyal rendelkező vadászok ők... A másik dolog, amiért nagyon okosak, hogy ők tényleg annyira gazdiközpontúak, hogy éjjel-nappal a gazdájuk mellett szobroznak, csináljon az bármit is. Persze néha győz a lustaságuk, de Csikó még fektében is engem néz, követ a szemével bármit is csináljak. Tehát sokat vannak ember közelében. Én nem láttam még kutyát, aki ennyire figyelte volna az embert. Csikó konkrétan utánozni szokott. Amikor megöltük a balkonon a szanaszét-száradt tuját, minden mozdulatunkat lemásolta. Először a gallyakat tördeltük le, Csikó a fogával rágta, tépte az ágacskákat, miután kifigyelte mit csinálok. Aztán a földet kezdtem túrni, hogy minél jobban lecsupaszítsam a gyökereket. Csikó a kezem mozgását lekoppintva a földet harapdálta:) Annyira okos, pontosan tudta, hogy mit kell csinálni és azt csinálta.
Mivel a nap 24 órájában velem van, sok mindent eltanult.
Konkrét szavakat, mondatokat megért!
Az a mondat, amit a legjobban utál, akkor hangzik el, ha elmegyek és otthon hagyom. Mindig ugyanazt mondom, hogy megtanulja. Ha látja, hogy öltözöm csak néz. Ha látja, hogy a farmert veszem fel már fészkelődik. Ha előveszem valamelyik táskámat és nekiállok belepakolni, akkor már ugrál körülöttem, orra tövig a táskában, azt cserkeli, hogy teszek-e bele "whippet-cuccot". Ha teszek bele, tudja, h ő is jön velem, ha nem teszek csak néz a kis polca előtt állva, hogy hátha mégis lekapok onnan valamit.
Ha ez nem történik meg, még mindig reménykedve néz, hogy hátha nem hangzik el a rettegett mondat. Tehát beáll az ajtóba, hogy kifejezze szándékát, hogy nehogy esetleg azt merjem gondolni, hogy nem akar velem tartani. Ha nem jöhet velem, akkor elhangzik a bűvös mondat: "Most nem jöhetsz velem, de jön majd a Mami érted". Ekkor hátralép az ajtótól, bár még mindig reménykedve néz rám, hátha meggondolom magam (a remény hal meg utoljára...), de már nem mászik bele a képembe, nem ugrál, hanem szolidan hátul várakozik.
A  "Ki az? Ki jön?" mondatokat is vágja, simán ráugrik mindenkire, aki kicsit is hasonlít valakire, akit ismer.
Továbbá rengeteg szó pontos jelentésével is tisztában van, felsorolás következik:
- szia, kérsz?, jössz?, mész?, séta, máj, sajt, labda, frizbi, laszti, hol van?, futi, falat, cica, nyuszi, mami, fiam, puszi, szeretsz?, apa, cicanyuszi, kutyus, kulcs- több most nem jut eszembe, de van még :)
Majd még ha eszembe jut kiegészítem a listát, most keresek ide valami képet a kis Makimról...

Ennyire figyel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése