2012. február 1., szerda

Coursing edzés

A hétvégén lementünk Kecskemétre edzeni, meg konzultálni Emesével, mert ebben az évben kvalifikálni szeretném Csikó urat a coursing EB-re, ami itt lesz Magyarországon.
Megbeszéltük, hogy elviszem egy kiállításra gyorsan, amíg még ivaros, így futhat a CACL címért is. Az edzés jól ment, Bácskai Kati (Tiszaparti kennel) szerint még a gyorsaságán kéne húzni, de minden más teljesen ígéretes.

A coursingben 5 szempont alapján pontoznak: intelligencia, gyorsaság, fordulékonyság, űzési kedv, kondíció. Ja, hogy mi az a coursing? "A coursing versenyen a kutyák az igazi nyúl mozgását imitáló műnyúl után futnak, amelyet egy zsinór és egy elektromos hajtású berendezés segítségével vonszolunk előttük. A pálya hossza 500-1000 méter, és a célegyenesben az agaraknak lehetőségük nyílik a műnyulat elkapni, hiszen ez a sikerélmény motiválja őket - no meg persze az évezredek óta beléjük kódolt űzési ösztön." - Solymosi Annamária, kutya.hu, agaras cikk.
Egy cikk a coursingről kis kedvcsinálónak (Emese interjú).
Tehát két bíró van egy versenyen, külön-külön pontoznak. Majd a pontokat összesítik, ez adja a végső eredményt. Egy verseny két futamból áll, a második futam előtt átépítik a pályát, mert az agarak az első futam után megjegyzik a pályát és kertelni kezdenek, ami nem mindig előnyös. Kertelés: amikor levágják a sarkokat, vagy látják, hogy akadály áll előttük, tehát arra nem mehet a nyúl, így elkanyarodnak idejekorán.
Van olyan bíró, aki ezt intelligenciának tudja be és felpontozza, de inkább lepontozzák.
Ha engem kérdeztek, az a szép, ha az agár követi az íveket és a nyúllal együtt fordul:)
Az űzési kedv: ha a végén az agár ráugrik a nyúlra, az a legjobb. Bár Csikónál ez csak akkor megy, ha nincs rajta szájkosár. Mert ha rajta van, akkor ő tudja, hogy rajta van és nem is veszkődik, h beleharapjon, hisz tudja, h nem fog tudni. De szájkosár nélkül...
Szóval kiállítás: itt lesz Pesten, a FeHoVa - fegyver, horgász, vadász nemzetközi kiállítás (na ezen is röhögtem, hogy pont ide viszem a kutyámat, amikor nálam jobban senki nem utálja a vadászokat:D). Itt lesz egy CACIB kiállítás, oda neveztünk, nyílt osztályba, de nekünk nem kell győzni, csak egy 'nagyon jó' helyezést kell elérnünk. Február 18-án lesz, drukkoljatok!

Addig itt van néhány kép az edzésről, Kecskés Zsófi fotói, ezúton is köszönjük neki!

van egy fejem...
Nagyon elszánt:)
Csikó Superman fokozatba kapcsol

Repül a gyönyörűm <3

3 megjegyzés:

  1. Nahát, hát titeket láttunk? Régóta olvasom a blogodat, és rajta keresztül még jobban megszerettem a whippeteket. Pár héten belül nekem is teljesül a vágyam: lesz egy sajátom:) Szóval mi is ott fagyoskodtunk az edzésen azon a hétvégén ámulva a gyönyörűan futó agarakon, de nem is gondoltam, hogy veled találkoztunk. Hát utólag is üdv:)

    VálaszTörlés
  2. Ezt nagyon jó olvasni!:) Már volt értelme blogot indítani!
    Ha bármiben segíthetek whippet ügyben, csak szóljatok! Nevelés, táplálás, bármi...
    Szabad tudni, hogy honnan lesz a whipikéd? Legközelebb tessék odajönni beszélgetni!:) Most már megismertek majd remélem:) Én is kíváncsi vagyok rátok, no meg a vadiúj kisagaratokra is!:)

    VálaszTörlés
  3. Köszönjük, nagyon jól fog jönni egy kis segítség egy már tapasztalt tulajdonostól, mert nekem első kutyus lesz:) Tiszaparti egyébként, hétvégén az apukájával és egy nőrokonával barátkoztunk össze, na meg persze a Katiékkal:) Tündériek mind.
    Biztosan találkozunk még hasonló helyeken, a FeHoVára is készülünk, remélem tudunk majd gratulálni Csikóhoz, biztos szép eredményt ér majd el.
    Szép napot:)
    NN

    VálaszTörlés