2010. június 8., kedd

szaporító-tenyésztő?

ugye tudjuk mi a különbség a szaporítók és a tenyésztők között? nos, nekem fogalmam sem volt. amikor sikerült Tegár Kapitány Apacs gazdijával CoRoval skype-on elbeszélgetnem elég hosszan, ezt a témát is érintettük.

szaporító: sok almot lehoz, a végeredményt nem nézi, a lényeg:eladni-eladni-eladni. általában nem túl jó körülmények között tartják a kutyusokat és akkor is lehoznak almot, ha nincs rá igény. nem érdekli őket, hogy hova kerülnek a kutyusok és mi a további sorsuk. általában hibásak is a kutyusok...( fogproblémák, törött farok, stb )

tenyésztő: náluk a kiskutyák jó helyen vannak, odafigyelve nevelik őket, míg új gazdihoz nem kerülnek. igyekeznek a fajtát nemesebbé, jobbá tenni, odafigyelve a vérvonalra. megtartanak kiskutyát a lehozott almokból, akikkel aztán kiállításokra vagy futóvonal esetén coursingre mennek majd. nem az eladás a lényeg, hanem náluk tényleg az számít, hogy felelősségteljes, jó gazdikhoz kerüljenek, hisz egy kutyus 15 évig a társunk és nem gondolhatjuk meg magunkat félúton, hogy mégsem kell. olyan, mint egy gyerek. gondoskodni kell róla.

a lényeg a lényeg, ha whippetet szeretnél, vagy bármilyen fajtatiszta kutyust, figyelj oda, hogy tenyésztőtől válassz!

ha kétségeid vannak kérdezz (whippet center, netboard fórum stb. -link itt oldalt)!

2 megjegyzés: